Vinbärsfuks

Oftast låter jag brännässlor (Urtica dioica L.) stå kvar. I alla fall så länge de inte växer mitt i rabatterna. Nässlor är värdväxt för många olika slags fjärilslarver. Vill vi ha mycket fjärilsfladder i solgläntan måste vi förstås också värna deras barnkammaren. Därför finns flera stora bestånd med brännässlor både i skogsbrynet och i slänten. Måhända till grannarnas förtret?

en larv med brokiga sidor och vit rygg med tofsar sitter på ett nässelblad
Jag vill inte bli klappad. Jag vill inte bli uppäten.

Det senaste lilla matvraket som huggit in på nässlorna är en vinbärsfukslarv (Polygonia c album). Den nobbade vinbärsbuskarna som står i närheten för att istället välja en mer kryddstark kost.

två vinbärsfuksar med utspärrade vingar sitter mitt emot varandra på ett hallon
Solmogna hallon är rena juicebaren för fjärilarna.

Samtidigt som larven äter på nässlorna flyger vuxna vinbärsfuksfjärilar runt på ängen. (Prästkragarna är deras favoritblommor.) Tydligen överlappar de olika generationerna varandra. Kanske blir just den här larven en av de fjärilar som övervintrar? Då ser vi den igen nästa vår när krokusarna blommar.

4 reaktioner på ”Vinbärsfuks

  1. De flesta fjärilslarver verkar ha flera olika värdväxter. Vinbärsfuks kan (har jag läst) bl.a. leva på nässlor, humle och vinbär. Sedan finns det fjärilar som är knutna till en specifik växt och de är förstås mycket mer sårbara för förändringar i miljön. =(

   Gillad av 1 person

 1. Vilken vacker fjäril. Jag har hört talas om den, men vet inte om jag sett den. Jag känner inte riktigt igen de där flikiga vingarna, men den verkar vara allmänt förekommande i min del av landet. Kanske har jag sett dem men trott att det var tistelfjärilar med skadade vingar. Ska se till att hålla ögonen öppna.

  Mina nässlor växer mest precis bredvid trädgårdslandet, där jag måste ta bort dem för att inte bränna mig. Men jag gör nässelvatten på dem, så de kommer till nytta i alla fall. Och några blir det ju kvar.

  Gilla

  1. De nässlor som ligger i bakhåll i rabatterna eller bärbuskagen ryker utan pardon. Och hade vi en mindre tomt skulle prioriteringen kanske bli en annan? =)
   Hoppas du får se lite fuksar snart, eller åtminstone nästa vår? De brukar vara bland de allra tidigaste fjärilarna vi ser när de letar efter vårblommor.
   Nässlorna kan åka med ner i röthinkarna men det har inte blivit något rent nässelvatten än så länge. Nässelsoppa brukar det bli i alla fall. På våren när skotten är späda.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s