Underhåll och trimning

Det är inte enbart tulpanernas frökapslar som lever farligt när jag går mina rundor. Ser jag en överblommad narciss bryter jag av dem också. För att rå på syrenernas fröställningar krävs däremot sekatör. Detta är ett årligt pyssel som ökar blomsterprakten nästa sommar eftersom syrenerna inte fått lägga energi på fröbildning.

en sekatör ligger på avklippta fröställningar av syren
Bättre lycka nästa säsong.

Det finns fler återkommande sysslor. Jorden i solgläntan innehåller fortfarande mängder av lupinfrön. I stort sett varje gång jag går en sväng hittar jag en ny liten planta. Eller tio. Lupiner är invasiva så jag rycker upp dem så fort jag kan.

ogräsrensade små lupiner ligger på marken
En dags skörd av smålupiner.

Samtidigt är det solklart vem som kommer att gå vinnande ut ur striden. Lupinfrön kan gro efter femtio år i jorden. De kan vänta ut mig.

den stora blomman på en gul Iris Germanica
Den solgula irisen förgyller min dag.

Några som gärna får leva i femtio år eller mer är våra stora irisar. Härdiga torparväxter som inte kräver mycket skötsel för att trivas. Nu har de gula precis slagit ut. Snart följs de av de blå. Då vet jag säkert att sommaren är här.

2 reaktioner på ”Underhåll och trimning

 1. Det lite lustigt – lupiner trivs inte på min tomt. På tomterna runt omkring och i dikeskanterna blommar den i alla de färger, men hos mig – icke!
  Tro inte att jag inte försökt; Jag har satt plantor, både köpta och tjuvade, och satt frön , av och till under mer än 40 år.
  (Jo, jagvet att den är invasiv och bör utrotas, så numeralåtsas jag att det är därför den saknas bland blommorna.)
  En gammal trädgårdsmästare sa för några år sen ” Lupiner är knepiga: vill man inte ha dem i sin trädgård kommer de i överflöd, vill man ha dem kommer de inte”. Det verkar jusom om lupinerna inte vill veta av mig och min tomt, så han har nog rätt.

  Gilla

  1. Visst är det typiskt? Där den inte är välkommen, där vill de absolut vara? =)
   En av mina vänner hade liknande problem som du har. Hon ville verkligen ha en lupinslänt och strösslade med frön men inget hände.
   Då läste jag i ett par artiklar att det inte bara krävs rätt jordmån utan också en specifik bakterieflora för att lupinerna skall känna sig hemmastadda. (Det var en nyhet för min del.)
   Hennes lupinbrist löstes när hon satte ut några plantor med medföljande jordklumpar och en hel del extrajord från deras tidigare växtplats.
   Jag har en annan inställning till lupiner på vår tomt och i det svenska landskapet. Den är alldeles för bra på att ta för sig när den får chansen. Fin växt med vackra blommor men på fel plats.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s