Rädda regnvattnet

Vi fick frågan av takläggaren om våra nya stuprör skulle ha vattenutkastare?

Jag kan ärligt säga att jag inte hade en aning om vad han menade. Efter lite snabb efterforskning kunde vi återkomma med beskedet att jo, sådana ville vi hemskt gärna ha.

Tre stycken, närmare bestämt. Två på gäststugan och en på storstugan.

vitt stuprör mot faluröd vägg vattenutkastare nästan osynlig när den är ihopfälld
Ihopfälld är vattenutkastaren nästan helt osynlig.

Trots att vi har en mormorsträdgård fylld med tåliga torparväxter är det bra att kunna samla upp regnvattnet för senare användning.

närbild framifrån på vitt stuprör mot faluröd vägg med vattenutkastaren utfälld.
Utfälld – en enkel och driftsäker konstruktion.

Nästa steg mot bättre självhushållning av vatten blir att undersöka vilken slags regntunnor som bäst passar våra behov. De måste vara vädertåliga, rymliga och möjliga att täcka över för att förhindra att törstiga djur dör drunkningsdöden.

Vi får se vad vi bestämmer oss för i slutändan.

6 reaktioner på ”Rädda regnvattnet

 1. Det där är så smart! Jag har tänkt att så skulle man ha det, men inte kommit till skott än. Det brukar kunna ta några år för mig att tänka färdigt. 😉

  Gilla

  1. Jag hade aldrig på en miljon år kommit på det själv! All heder till hantverkaren som visste vilka frågor han borde ställa. Sedan gillar jag att det är en enkel mekanisk lösning. Inga appar eller känslig elektronik som kan konstra.

   Gilla

 2. På min stuga tänker jag nog att dra ner rörer direkt in en IBC tank. Den rymmer en kubik och har oftast bara ett litet lock att skruva åt. Går nog att modda så att det finns ett bra tappställe om det inte finns med från början. Inloppet kan du säkert täcka med något nät eller liknande.

  Gilla

  1. Hmmm … hur stor är en IBC-tank? Vi vill vara både praktiska och ytsmarta om det går. Har funderat lite på ihopfällbara vattentunnor. På vintern blir det små (?) paket som ställs undan i uthuset. Även om vi har en hel del förvaringsplats så kom stugan med både verktyg och maskiner som kräver rum.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s