Det är först i vuxen ålder som jag kommit över min aversion mot svarta vinbär. Som barn tyckte jag att de var jätteäckliga. Nu är jag försiktigt avvaktande positiv.
Den här sommaren har vi fått vår första rejäla skörd av svarta vinbär. Experimentlusten slog till och jag testade att koka sylt på dem tillsammans med krusbär.

Sylt på krusbär och svarta vinbär
Jag använde:
10 dl rensade krusbär
3 dl svarta vinbär
7,5 dl syltsocker
2 tsk Atamon
Urdiskade och steriliserade konservburkar.
Gör så här:
Lägg krusbären i en stor kastrull tillsammans med 5 dl syltsocker. Sätt på spisplattan på låg temperatur. Rör försiktigt om i kastrullen när bären börjar safta sig. Fortsätt tills krusbären är mos.
Lägg sedan i de svarta vinbären och 2,5 dl syltsocker. Rör om och låt sjuda i 20 min på låg värme. Koka sedan upp sylten och skumma av den.
Stäng av spisen och ta bort kastrullen från plattan.
Blanda i ungefär 1 tsk Atamon per liter färdig sylt.
Häll sedan över den varma sylten i de tomma och rengjorda konservburkarna. Sätt på locken. Klistra på etiketter. Låt burkarna svalna innan de ställs in i skafferiet.
Sylten blev god. Den smakar definitivt mycket svarta vinbär men krusbären tillförde en balanserad sötma som jag uppskattar. Förmodligen ändrar jag proportionerna en aning nästa gång och minskar mängden svarta vinbär.
En reaktion på ”Sylt på krusbär och svarta vinbär”