Sylt på krusbär och hallon

Ett överflöd av bär väckte lusten att experimentera. Den här gången tog jag krusbär och hallon. Stugköket är rätt rustikt men det gick bra ändå. Sylten blev väldigt frisk och god så jag kommer definitivt att göra mer.

glasburk med sylt på krusbär och hallon
En väldigt lyckad sylt, om jag får säga det själv.

 

Sylt på krusbär och hallon

 

Du behöver:

1 l rensade krusbär

8 dl rensade hallon

7,5 dl syltsocker

2 tsk Atamon

 

Urdiskade och steriliserade konservburkar.

 

Gör så här:

Lägg krusbären i en stor kastrull tillsammans med 5 dl syltsocker. Sätt på spisplattan på låg temperatur. Rör försiktigt om i kastrullen när bären börjar safta sig. Fortsätt tills krusbären är mos.

Lägg sedan i hallonen och 2,5 dl syltsocker. Rör om och låt sjuda i 15 min på låg värme. Koka sedan upp sylten och skumma av den.

Stäng av spisen och ta bort kastrullen från plattan.

Blanda i ungefär 1 tsk Atamon per liter färdig sylt.

Häll sedan över den varma sylten i de tomma och rengjorda konservburkarna. Sätt på locken. Klistra på etiketter. Låt burkarna svalna innan de ställs in i skafferiet.

OBS! Den här sylten blir lös i konsistensen. Jag föredrar att behålla syrligheten i krusbären och använder därför inte jättemycket socker. Den som vill ha en sötare sylt, eller en med fastare konsistens, får använda mer syltsocker eller pektin.

Annonser

En reaktion på ”Sylt på krusbär och hallon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s