Snuskiga, snaskiga fjärilar

Vi hade besök och det var trevligt så det blev också sent. Det mesta kom vi ihåg att plocka in men en halv vattenmelon blev kvar utomhus. I värmen. Och sen i regnet.

Sorgmantel, vinbärsfuks och gröna spyflugor på en halv vattenmelon.
Sorgmantel, vinbärsfuks och flugor låter sig väl smaka.

Nu har den tydligen uppnått den perfekta graden av förruttning där den jäser. Då är den också oemotståndlig för fjärilar. De är faktiskt inte det minsta kinkiga med maten utan gillar skämda frukter och bär precis lika mycket som nektar.

Vissa viktiga näringsämnen kan fjärilar tydligen bara få i sig från spillning. (Jepp, bajs!) Det lärde jag mig när jag lyssnade på ”Lepidopterology”. Ett helt Ologies-avsnitt bara om fjärilar – jag var i himmelriket.

Det är tack vare melonen som jag till slut fått en skarp bild på Sorgmantel (Nymphalis antiopa). Tidigare har fotona bara visat en suddig fläck på långt avstånd.

glasburk med gegga avsedd för att locka nattflyn och malar
Läskigt lockande gegga.

Att fjärilar dras till jäst socker är något jag tänker dra nytta av i ett annat experiment. Jag har gjort en blandning för att kunna locka nattfjärilar. På engelska kallas det för ”sugaring for moths” och jag har utgått från ett sådant recept.

En övermogen banan blandad med melass, brunt socker och avslagen öl får stå i solen och jäsa. Än så länge tycker jag att det fortfarande luktar banan men sambon tycker att det luktar ”förfärligt”.

När geggan är färdig skall jag kleta den på några blad i rosenhallonsnåret en sen kväll och se vad som kommer dit för att undersöka. Hoppas att nattfjärilarna har lika dåligt luktsinne som jag har och tycker att det luktar godare än ”förfärligt”.

2 reaktioner på ”Snuskiga, snaskiga fjärilar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s