Lite ätbart också

Det är omöjligt att ha ett trädgårdsland som skulle kräva daglig skötsel. Då skulle torpet snabbt gå från nöje till tvång. Precis tvärtemot så som jag vill ha det.

Samtidigt vill vi kunna äta sådant som vi odlat själva. Det är både praktiskt och väldigt tillfredsställande att plocka in något gott till köket och tillreda det. Som tur är finns det lämpliga kompromisser i växtriket.

grönt vitlöksskott i trädgårdsland
Nu har vitlöken bråttom för att hinna bli klar.

Vitlökarna som jag satte i höstas är ett sådant exempel. Det var lite pilligt att placera ut dem på rätt avstånd i pallkragen men därefter har de skött sig själva.

två stycken Gode Henriks målla i krukor på tidning
Det återstår att se om Gode Henrik är god eller ej.

Perenna grönsaker passar också eftersom de sköter sig själva när de väl etablerat sig. Rabarber, gräslök och humle har vi redan. Något slags bladgrönt skulle bli ett bra komplement. Därför köpte jag två mållor Gode Henriks som hamnade i pallkragen. Därifrån går det alltid att flytta dem till en annan plats senare.

jordgubbsplantor i plastkassetter för att klara transporten, postorder.
Skyddade småplantor.

Jordgubbslandet behövde föryngras med nya plantor. Vi testar nu en blandning av flera olika sorter med sina egna smakprofiler. Efter att ha diskuterat med sambon blev det Korona, Honeoye, Mara de Bois och Ostara. Om det fungerar som jag tänkt kommer vi att kunna plocka jordgubbar från juni tills dess att frosten kommer. (Vi, och sniglarna.)

2 reaktioner på ”Lite ätbart också

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s