Vårbruk i solgläntan

Vackert väder och sen start på våren. Det betyder att jag måste hinna med samma mängd trädgårdsarbete men på kortare tid. Stressigt. Å andra sidan får jag vara utomhus och njuta av fågelsång och humlesurr. Det är en lisa för själen.

lövkorg fylld med torra stjälkar från perennrabatt
Det blev fem korgar med torra stjälkar.

Nu har det varit varmt så pass många dagar att jag gissade att det var ok att städa bland perennerna. Äldre stjälkar klippte jag ner med sekatören för att ge utrymme åt nya skott. Eftersom jag lade allt i kompostburen är jag mindre orolig för att skada övervintrande insekter. Om de inte redan vaknat borde de vara rätt skyddade där också.

Till skillnad från förra våren lämnade jag kvar alla torra löv i rabatterna. De får fungera som isolering en eller ett par veckor till. Om det blir bakslag på vårvädret.

lupinrot på arbetshandske
Precis som med isberg döljs det mesta under ytan. 

När jag städade i rabatterna hittade jag årets första lupin. Det är garanterat inte den sista som jag drar upp med maskrosjärnet. Fröna är livsdugliga i upp till 50 år!

julros utplanterad i mossig mark
Blommorna har ändrat färg från nougat till grönt.

Som avslutning på dagen placerade jag ut de sista julrosorna. Tre vid våra bondsyrener och en vid en björk. På så sätt hoppas jag att de får vandrande skugga under sommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s