Att ta en flygnota

På väldigt kort tid har tomten förändrats från snölandskap till torrt gräs och vårblommor. ”Äntligen!” tycker både vi och diverse yrvakna flygfän.

Det är intressant att på nära håll se hur olika pollinatörer hanterar samma blomma. En  lila krokus fick i snabb följd besök av först en humla och sedan en fjäril. De hade helt olika angreppssätt.

mörk jordhumledrottning täckt med pollen i lila krokus
Den här humledrottningen har vältrat sig i krokuspollen.

Humlan kröp ner helt och hållet i krokusblomman och tog livtag på ståndarna. Den bökade runt ordentligt för att komma åt nektarn. När den väl kom upp igen var den helt täckt av pollen.

Nästa krokus som den besöker får pollenkorn på pistillen. Precis så som det är tänkt.

citronfjäril sticker in snabeln i krokusblomma men sitter utanpå kronbladen
Citronfjärilen vill snika åt sig lite nektar. Från sidan.

Sedan var det då citronfjärilen. Den stannade på utsidan av kronbladen och stack enbart in snabeln för att komma åt nektargivan. Oavsett hur många krokusar den besöker bidrar den inte till pollineringen.

Lite småfräckt, kan jag tycka. Fast det finns många andra slags vårblommor än krokusar. På de kanske den är en artigare matgäst som gör rätt för sig?

2 reaktioner på ”Att ta en flygnota

 1. Har du läst böckerna ”Galen i humlor” och ”Galen i insekter” av Dave Goulson? Underbar böcker om man gillar insekter och tycker om att läsa. Kom att tänka på dem nu, för jag tror att det var i en av dem jag lärde mig om humlor som biter hål i blombotten för att komma åt nektar och därmed inte bidrar till pollineringen. Kanske har de lärt sig av fjärilarna. 😉

  Gilla

  1. Tack för boktipsen!
   Ja, jag har läst dem båda två och speciellt från ”Galen i humlor” fick jag massor med nya insikter om hur de små flygande pälsbollarna lever. Gillar hans blandning av fakta och personligt berättande.
   Kommer också ihåg att jag fnissade för mig själv när jag förstod att det var Goulsons projekt med återinförande av svenska vallhumlor till Storbritannien som ledde till krigsrubriker i svenska tidningar om ”humlestölder i Skåne”. =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s