Sylt på krusbär och blodapelsin

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. En frys full med rensade krusbär räknas knappast som en nödsituation. Däremot är det rätt opraktiskt om det innebär att det inte finns plats för andra matvaror.

Detta lilla aber sammanföll med att fruktdiskarna dignade av blodapelsiner. Då väcktes också tanken: Att kombinera smaken av krusbär och apelsin, skulle inte det bli gott?

Sagt och gjort. Jag bestämde mig för att testa med ett syltkok.

krusbär blodapelsiner socker på skärbräda
Mogna apelsiner, socker och iskalla bär direkt ur frysen.

Sylt på krusbär och blodapelsiner:

300 gr krusbär (mogna, inte övermogna)

300 gr blodapelsiner (fruktkött)

300 gr syltsocker

1 tsk atamon

Snoppa och skölj krusbären. Filea apelsinerna och skär sedan klyftorna i bitar. Lägg bären och fruktbitarna tillsammans i en kastrull. Koka dem på låg värme i ca 15 min så de saftar sig. Tillsätt sedan sockret och höj temperaturen stegvis. Låt koka upp under omrörning.

Ta av grytan från spisen. Tillsätt atamon.

Häll upp sylten på rena, varma glasburkar. Skruva på locken ordentligt. Ta fram ett par grytlappar för att skydda händerna. Vänd sedan burkarna försiktigt upp och ner så att sylten rinner fram och tillbaka. Det gör att det bildas ett vakuum som förseglar ordentligt.

Låt svalna. Sätt på etiketter. Ställ in de färdiga syltburkarna i skafferiet.

syltburk blodapelsin och krusbärssylt
Här fattas det bara en etikett.

 

Den här sylten blev mycket god, samtidigt som den lätta syrligheten gjorde att den smakade friskt. Jag kommer definitivt att göra den fler gången.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s