Ängsblommor

Jag lyssnade på avsnittet om ängar och ängsblommor i brittiska poden ”Wildflower hour” . Experten som intervjuades var, minst sagt, skeptisk till de vanligaste fröpåsarna med ”Blandade ängsblommor” som säljs i trädgårdsbutikerna och snabbköpen. Detta eftersom de inte bara innehåller frön från ängsblommor utan också färgglada rabattväxter.

Han ansåg att det ger en skev föreställning om hur en äng ”skall” se ut. Och de flesta ängsblommor är inte iögonfallande pråliga.

Som råd till den som ändå vill ha en äng sade han helt enkelt: ”Det är ingen idé att ens försöka om du inte först sår ängsskallra.” Skönt att jag har gjort något rätt, även om de växte i klungor och inte jämnt utspritt som jag tänkte.

Fröställningar av ängsskallra
Vi får se om ängsskallrorna blivit ett permanent inslag i ängen?

Ett annat inslag i programmet handlade om att skolbarnens ordböcker nu innehåller färre blomnamn. Detta eftersom de inte känner igen lika många växter som tidigare generationer gjorde.

Att höra det gjorde mig rätt beklämd. För det innebär också att de brittiska barnen inte ens är medvetna om vad de går miste om – eller vad som är värt att bevara.

 

5 reaktioner på ”Ängsblommor

 1. Jag hörde samma sak om svenska ungdomar i somras, att många av dem inte ens känner igen de vanligaste blommorna. Det är så sorgligt.

  Förra året började jag själv förbereda för att förvandla en del av min gräsmatta till äng. Jag hittar inga ängsskallror i närheten av där jag bor och mitt sökande efter frön på nätet har varit förgäves.. Du har inte möjligtvis några till övers som du kan tänka dig att sälja?

  Gilla

  1. Om du kommer ihåg att påminna mig i senjuli så kan jag plocka och skicka lite ängsskallrefrön till dig. Misstänker att det då finns så det räcker och blir över flera gånger om i vår lilla solglänta. Fröna måste sås färska så ner i jorden med dem senast samma höst.

   Gilla

   1. Jättesnällt, jag uppskattar det verkligen. Ska se till att komma ihåg att kontakta dig då.

    Om fröerna måste sås med en gång, förstår jag ju varför de inte går att köpa via fröfirmor.

    Gilla

   2. Det finns en del engelska postorderfirmor som säljer frön av ängsskallra. Jag hade ju själv turen att hitta en stort bestånd med mogna frön som jag plockade. Sedan följde jag de här instruktionerna för sådd, och det funkade över förväntan: https://wildseed.co.uk/page/using-yellow-rattle-to-increase-species-diversity (Wildseed är en av firmorna som säljer ängsskallrefrön. Jag har inte beställt något från dem så jag vet inte om de är bra som leverantörer.)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s