Flottig fågelkaka

Ett loppisfynd kom väl till pass när jag skulle förbereda fågelmat för kommande köldknäppar. Sockerkaksformen blev istället en form för fågelkaka.

solrosfrön och havregryn i kakform
Skalade solrosfrön och havregryn i botten av formen.

Jag började med att lägga en i blandning av havregryn och solrosfröhjärtan. Det fyllde upp ungefär hälften av formen.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Förutom havregryn och solrosfröhjärtan blandade jag i torkade bär och nypon som jag samlat på mig under hösten.

Och ister. Ett och ett halvt paket smält ister för att binda ihop alla torra ingredienser till en fast massa och ge massor av smaskig energi till hungriga små fjäderbollar.

Snöre med ståltråd i formen.
Ett snöre med ståltråd i mitten av fågelkakan ger lite stadga.

Den färdiga fågelkakan blir rätt tung. Eftersom jag inte hade bestämt mig för om jag skulle hänga upp kakan separat eller fortfarande i formen lade jag i en liten ring som armering. Tanken är att hindra upphängningssnöret från att skära igenom kakan.

Färdig fågelkaka med jordnötter
Färdig fågelkaka – med jordnötter och aroniabär i översta lagret.

Resten av formen fylldes med en blandning av havregryn, jordnötter, aroniabär och ister. Sedan fick fågelkakan stå och svalna på diskbänken tills den var fast i konsistensen.

Vill jag ta ut kakan ur formen så kommer jag att doppa den i ljummet vatten tills ytan smälter en aning. Nu är den i alla fall färdig att hänga upp på lämplig plats vid stugan.

Tillsammans med våra två andra fågelmatare ger den lite välbehövligt energitillskott åt skogsfåglarna.

Annonser

5 reaktioner på ”Flottig fågelkaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s