Lök vid lök vid lök

Helgen tillbringade jag med att plantera lökar och knölar. Massor av lökar och knölar.

Vädret var soligt men svalt. Det gjorde att arbetet faktiskt kändes rätt så avkopplande. Även när jag efter ett par timmar tittade ner i korgen och konstaterade att jag bara hade hunnit ungefär halvvägs. Det återstod minst lika mycket att göra.

van sion påsklilja
Snart får vår van Sion lite sällskap i vårgräset.

Då hade jag ändå försökt lägga band på habegäret när jag beställde från bulbs.se Tänka smart. Undvika ”spontanköp av roliga nyheter”. Hellre fokusera på några få sorter och försöka komplettera det som redan finns på tomten.

Trots allt var det med viss bävan som jag öppnade den efterlängtade försändelsen. Hur många lökar och knölar hade jag fått vårdnaden om? Svaret var: 60 stycken.

Mycket att få ner i jorden men definitivt genomförbart. Allra helst eftersom jag investerat i ett stabilt lökjärn. Det borde underlätta arbetet så det inte blev lika tungt som förra året.

Jag började med det som skulle komplettera befintliga planteringar.

Runt vår vackra Van Sion satte jag ytterligare 10 likadana påskliljor. Alla de lökarna hade redan stora sidolökar. Det var en oväntad bonus. Med lite tur dröjer det bara ett par år innan vi får en riktig blomsterrugge med gammaldags påskliljor.

För tidig vårfägring hade jag beställt 25 st Drakulanunneört (Corydalis solida ‘George baker’). Eftersom Drakulanunneörten vissnar ner helt efter blomningen satte jag dem mellan perennerna.

(Tanken är att det så småningom skall bli en sådan där fin säsongsövergång mellan växtligheten som det står om i trädgårdsböckerna. Solgläntan har ju å andra sidan visat sig ha helt egna idéer om det mesta jag planerat så vi får se hur slutresultatet blir.)

Efter nunneörten med det dramatiska namnet planterade jag i rask takt 10 st azurlökar (Caeruleum (Azureum) Allium), 10 st dubbla snödroppar (Galanthus Flore Pleno) och fem st gammaldags pingstliljor av sorten Recurvus (Narcissus poeticus var. recurvus).

Till slut var det bara påsen med mina ”fyndade” krokusknölar kvar. De var så många och alla skulle de ner i den sega grässvålen. Vojne! Då var jag väldigt glad över lökjärnet som visade sig fungera jättebra.

Efter väl utfört arbete belönade jag mig själv med ett glas kall saft på verandan. Precis som tidigare återstår bara att se vad som kommer att blomma nästa år och vad som blivit vintermat åt sork eller vildsvin.

 

5 reaktioner på ”Lök vid lök vid lök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s