Egenskördade godsaker

I solgläntan har vi gott om bärbuskar och hallonsnår. Gräslök och rabarber växer i den stora rabatten, tillsammans med oreganon. Ett riktigt grönsaksland finns på önskelistan. Tyvärr är tomten oerhört stenig. Det gör det knepigt att skapa nya odlingsytor.

Nu har vi precis blivit med pallkragar och kan ha en liten köksträdgård. Eftersom det är begränsat utrymme måste vi prioritera. Väga fördelar och nackdelar mot varandra när vi bestämmer vad vi skall odla.

Första ekvationen såg ut ungefär såhär: ((vad gillar vi att äta? + vad trivs i det här läget? + vad klarar sig utan daglig skötsel) – (vad gillar vildsvinen?))

Pallkragen blev klar sent på sommaren. För att ändå hinna få en skörd måste första grödan vara snabbväxande. Lösningen på problemet: ”rädisor.

Att jag själv inte gillar rädisor var förstås ett litet minus. Jag tycker att de smakar beskt och är träiga. Ända sedan jag var liten har jag nogsamt petat undan dem på tallriken.

Sambon, och flera av mina vänner, uppskattar däremot rädisor. Kunde det möjligen vara så att jag hade missbedömt de små knölarna?

nyplockade rädisor
Maximalt närodlat. Fem meter från köksfönstret.

När jag gallrade första gången smakade jag försiktigt på en av de rädisor som jag tog bort. Till min förvåning var den riktigt god! Krispig och söt med en ordentlig pepprighet.

Mina smaklökar uttryckte sitt gillande.

Alltså har jag fått uppdatera mina åsikter om rädisor. Rädisorna som finns i färdiga sallader och smörgåsar kommer jag fortfarande att peta undan. Pinfärska är de goda.

Rädisorna på bilden skivade jag fint och lade i en skål. Tillsammans med ett halvt skivat äpple och en bit gurka, smulad fetaost och en vinaigrette blev det en god sallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s