Vårstädning i rabatterna

Perennerna är rätt underhållsfria och sköter sig själva. Åtminstone under största delen av året. På våren och hösten måste jag kavla upp ärmarna och göra en insats.

torra stjälkar malva vårstädning
Malvan har definitivt gjort sitt.

I vårrabatterna finns massor av torra stjälkar och blad. Det ser rätt så skräpigt ut. Eftersom perenner tål kyla bättre om de inte klipps ner innan vintern blir det istället mer arbete på våren. För inte vill jag väl riskera att de fryser ihjäl?

flox torra stjälkar i vårrabatt
Torra stjälkar och bruna löv. Trist floxrabatt.

Vårvädret är lynnigt och frosten kan komma tillbaka helt oväntat. Samtidigt som löv och stjälkar skyddar mot kyla hindrar de också solen att nå ner till växterna.

Det är en delikat avvägning att bestämma när det är dags att städa bort det gamla.

Trädgårdsklipp vårstädning rabatt
Det artar sig.

Arbetarnas dag, första maj, gjorde jag äntligen slag i saken. Sekatör, arbetshandskar och en presenning. Det var de tillbehör jag behövde.

Så började jag städa. Jag utgick från ena änden av trädgården. Allt eftersom jag blev färdig med en växt eller rabatt flyttade jag mig till nästa och fortsatte.

Solen gassade så det blev också flera återhämtningspauser med saft och tigerkaka. =)

Vårstädad rabatt perenner
När allt gammalt är borta ser rabatten nästan naken ut.

Efter fem timmar var det klart. Då hade sambon också hjälpt till flera gånger med att bära bort torra växtdelar. Vi lade klippet på presenningen och tog tag i hörnen. Det blev som en hängmatta full med stjälkar och annat som vi sedan enkelt kunde bära till vår öppna utomhuskompost.

Av vårbruket återstår nu att mylla ner lite kompost i rabatterna. Visst ogräs (hej, kirskål!) skall också hållas efter. Åtminstone tills dess att perennerna blivit så stora att de själva kväver den. Förutom det behöver jag inte göra speciellt mycket underhållsarbete innan hösten.

Och det passar mig alldeles utmärkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s