Fingerborgsblomma

I somras blommade både vita och rosa fingerborgsblommor i trädgården. Inte på något planerat sätt, förstås. Istället var de utspridda både här och där.

vit-fingerborgsblomma
Vita blommor med rosa detaljer.

Det blir lätt så med växter som frösår sig. Plötsligt sticker de upp mellan gångstenar eller under en rosenbuske. Det bidrar till känslan av en spontan, och nästan lite vild, trädgård.

rosa-fingerborgsblomma
Gammelrosa blomster.

Fingerborgsblomman (Digitalis purpurea L.) är en bienn växt. Den är alltså tvåårig. Första året etablerar den sig och får bara gröna blad. Då samlar den energi. Efter övervintring blommar den och sätter frö.

Det är de fröna som har en benägenhet att hamna lite varstans. Förmodligen med hjälp av insekter och fåglar. Det gör också att den räknas som en mormorsväxt och finns runt torp.

När man ser de vackra blommorna är det lätt att glömma bort att hela växten är giftig.

fingerborgsblomma-vinter
Lite vårtrött bladrosett tillsammans med pärlhyacint.

Jag har flyttat flera av bladrosetterna till tulpanrabatten bakom stugan. När tulpanerna har blommat färdigt för säsongen tar fingerborgsblommorna vid. Dessutom döljer de lökväxternas blad när de vissnar ner.

För att inte få en rabatt som bara blommar vartannat år får jag fylla på med lite nya bladrosetter nästa år igen. Då blir det förmodligen perfekt med frösådd varje år och nya blommor varje år.

4 reaktioner på ”Fingerborgsblomma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s