Olika smak varje gång

Eget örtsalt är oerhört enkelt att göra. Förutsatt att man har en stor, bra mortel och något att stoppa i den. I höstas gjorde jag en sats av sådant som fanns kvar i landet. Det blev en blandning av oregano och gräslök.

ortsalt
Hemgjort örtsalt. Den här gången med oregano och gräslök

Först samlade jag ihop en försvarlig mängd örter. Oreganons blad rev jag av från stjälkarna. Gräslöken klippte jag med en vass sax. Allt som var visset eller skadat rensade jag bort. Det hamnade i komposten.

För att bli av med jord och grus sköljde jag av örterna med kallt vatten. Efteråt fick de torka lite på en handduk.

Innan jag sedan lade dem i morteln vägde jag dem. Lika mycket salt som örter är tumregeln. Jag använder helt vanligt bordssalt. Det är bra att varva saltet och örterna. Då tycker jag att materialet blir mer lättarbetat.

Jag mortlade tills dess att det blivit en jämntjock fuktig pasta. Den örtpastan bredde jag ut på ett bakpapper på en ugnsplåt. Därefter satte jag ugnen på 40 C och lät den gå över natten.

Morgonen efter bröt jag isär ett par av de tjockaste klumparna. De var helt snustorra inuti. Då pillade jag loss alla bitarna från pappret och mortlade dem till ett fint pulver – örtsalt.

Etiketten på kryddburken hjälper oss komma ihåg vad just den här satsen innehåller. Det som är godast vill vi gärna göra fler gånger även om det inte blir exakt likadant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s