Vi passar på när ingen är hemma

Ett bra sätt att hålla efter getingar (Vespula vulgaris) lär vara att ta bort nya bon innan det hinner kläckas några arbetare. Detta förutsätter att man direkt ser vilka bon som är nya. Därför måste man också ta bort alla gamla getingbon som man hittar. Lämpligen gör man detta på vintern …

getingbo-innertak
Ett getingbo placerat precis vid gaveln.

Getingar har en alldeles egen uppfattning om vad som är ett perfekt läge för en bostad. Sjöutsikt smäller inte högt. Inte heller närhet till dagis och skola. Att det är ett trångt utrymme, skyddat från regn och med närhet till massor av obehandlat trä. DET är däremot en jackpot! Tyvärr är detta en nästintill perfekt beskrivning av en kallvind på en sommarstuga.

getingbo-raka
Här har sambon lirkat in snörakan bakom getingboet.

Jag och sambon gjorde en gemensam raid på vinden. När vi klättrade upp var vi välutrustade. Med oss hade vi arbetshandskar, pannlampor och en snöraka med teleskopskaft. Tack vare pannlamporna kändes det som om vi ägnade oss åt grottforskning. Men det var inte stalaktiter eller grottmålningar vi hittade där i mörkret.

Det var nu som vi hade god hjälp av snörakan. Utan teleskopskaftet hade det varit helt omöjligt att nå getingboet där det satt. Väl förankrat under innertaket. Allra, allra längst in i hörnet.

getingbo-kakor
Inuti var det fem våningar. Många celler. Många getingar …

Jag blev förvånad över att det tomma boet var såpass tungt. Det kändes också hårt och knöligt under ytterskalet. När jag sen öppnade det såg jag kakorna med celler där larverna förpuppats. En helt fantastisk konstruktion. Perfekt anpassad för ändamålet.

Tyvärr byggt på fel plats enligt oss. Nu kan vi i alla fall enkelt se om det är nybyggen på gång. Samt vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra att de getingbona blir lika stora som det här.

Det gamla getingboet eldade vi helt enkelt upp.

En reaktion på ”Vi passar på när ingen är hemma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s