Den sköna stugvärmen

Det är väldigt trivsamt med en vedeldad kamin. Den ger både värme och lugn. Samtidigt vore det bra om den blev ännu mer effektiv. Kan vi bara få en bättre spridning av den uppvärmda luften skulle veden räcka längre.

Samtidigt vill vi behålla den rustika stugmiljön. Då får vi avstå från känslig elektronik och avancerad teknik som drar mycket el.

stirlingmotor-roslagskamin
Fläkten står bra placerad ovanpå roslagsspisen.

Sambon föreslog ett test. En stirlingmotor borde väl kunna driva en fläkt? Bra förslag! Tyvärr kändes de som vi hittade via google lite väl dyra. Åtminstone för ett experiment.

Den kaminfläkt som fanns att köpa hos clasohlson var jämförelsevis rätt billig. Den kunde vi chansa på. Vi slog till på den fyrbladiga modellen som kändes mest gedigen.

Hur har den då levt upp till förväntningarna?

Tja, vi har olika uppfattning om hur effektiv den är. Jag tycker, helt ovetenskapligt, att det känns som om den gör nytta. Sambon är inte lika övertygad. Han vill ha fakta. Förmodligen kommer vi att lägga ut termometrar på olika ställen i rummet. Då kan vi mäta temperaturen med och utan fläkt för att se skillnaden.

Oavsett vilket resultatet blir så är det en bonus att den är väldigt tyst. Det är knappt att den hörs alls när den står och snurrar.

 

 

3 reaktioner på ”Den sköna stugvärmen

    1. Hej, inte mer vetenskaplig utvärdering än en inomhustermometer. Men allt eftersom vi fortsatte att använda fläkten noterade vi att den gjorde skillnad, framför allt i hur värmen fördelades i rummet. Tyvärr eldade vi för hårt nyligen och när Roslagsspisen blev alldeles för het smälte en tråd i fläkten så den slutade fungera. Lite lödning kommer att lösa det problemet, men det finns nog fläktar som är anpassade för högre värme än den här varianten. Kan vara värt att tänka på. Lycka till!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s