Vårkänslor på hösten

Ja, det var precis så jag kände när jag bestämde mig för att plantera vintergäck (Eranthis hyemalis). I våras blev vi glatt överraskade av hur många vårlökar som blommade på tomten. Ännu roligare var det att se alla yrvakna humlor och fjärilar som surrade runt och letade nektar.

Inför nästa säsong vill jag försöka komplettera det som redan finns med något som blommar ännu lite tidigare. Det var därför som jag bestämde mig för vintergäck. Om väderförhållandena är de rätta kan de första gula blommorna dyka upp redan i februari – mars.

vintergack
Det här fotot måste vara taget med makroobjektiv. De är inte så stora.

Sagt och gjort. Jag köpte 40 lökar så det inte blir alltför glest mellan plantorna. Fylld av förväntan öppnade jag så förpackningarna. Där fanns något som mest av allt påminde om små, torra muslortar.

torra-vintergack
De här lökarna ser inte så pigga ut. Är det så att skenet bedrar?

Som tur var så hade jag läst på lite först. Därmed var jag förberedd på det som behövde göras. Innan vintergäck planteras skall lökarna nämligen först läggas i blöt (stöpas) ett par timmar.

vintergack-blotlagd
Vissa stöper ljus, jag stöper lökar.

Det är först efter att ha stöpts som de skall planteras. Då har de också svällt upp och blivit lite porösare.

Jag planterade ett tjog vintergäck under rosenhallonen framför stugan. Resten stoppade jag ner i rabatten vid verandan. Där får de samsas med vårkragen och såpnejlikorna.

Vintegäck klarar inte av att konkurrera med tätt gräs utan vill helst stå under bladfällande buskar. Trivs de tillräckligt bra för att sätta frö kommer jag att lägga dem under schersminen.

Kanske skulle hasseln i slänten också vilja ha lite vårblommor runt stammen? Det sägs att det dröjer minst tre år innan fröna blommar, men vem har bråttom?

 

 

En reaktion på ”Vårkänslor på hösten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.