Stuprörsstrumpa

Det kan definitivt kategoriseras som ett mindre problem i tillvaron. Inte desto mindre har marken framför stugentrén förvandlats till en blöt gegga efter varje regn. Bara för att den är så stenig att den inte klarar av att suga åt sig vattnet.

Oturligt då att ett av stuprören mynnar precis där.

Några av de tidigare ägarna har försökt råda bot på problemet med en skarvning där de använt ett stort, laxrosa plaströr som gått från stuprörets mynning till en plats som låg ”längre bort”.  Tyvärr hade den lösningen sina brister eftersom röret var kort och utsläppsplatsen låg högre än entrén. Slutresultatet blev både fult och ineffektivt då vattnet omedelbart rann tillbaka ner.

Med tanke på allt det här så var det ett enkelt beslut att testa ”RainDrain” när vi hittade den i den lokala järnhandeln.

Raindrain instruktioner
En lågteknologisk lösning med en väldigt enkel manual.

RainDrain består av en svart plastcylinder med lock i vardera änden, en 3,6 meter lång dräneringsslang med stansade hål i båda ändarna och två metallsnoddar. Plastcylindern fylls med sand eller grus för att ge den tyngd. Den fungerar sen som ankare i änden av slangen och förhindrar att vanliga vindilar drar iväg med den.

Raindrain ihoprullad
Så här ser RainDrain ut när den är hoprullad i ”viloläge”.

Den andra änden av dräneringsslangen trär man som en strumpa över stupröret och fäster med metallsnodden nederst. Sedan sköter fysiken och naturen resten.

När regnet rinner ner från stuprännan i stupröret så hamnar det i slangen. Ju mer vatten den innehåller desto större blir trycket på cylindern. Allt eftersom dräneringsslangen fylls på så vecklar den ut sig på underlaget när cylindern rullar framåt.

Då RainDrain är maximalt utrullad rinner vattnet ut genom dräneringshålen. Vi har riktat den från entrén och ut mot landet där det är mindre stenigt. Ett par meter bort från husgrunden.

Raindrain töms
Hålen i änden släpper ut vattnet längre bort från huset än vad stupröret gör.

När regnet slutat så tömmer man ut det vatten som är kvar i slangen och rullar ihop den till utgångsläget. Där får den vänta tills nästa gång den behövs.

Om sanningen skall fram så är inte heller den här lösningen den absolut snyggaste. Men jämfört med den tidigare så funkar den och är hyfsat diskret. Två stora plus i kanten.

Att montera RainDrain kommer nu att bli en del av stugägandets vår- och höstritual. Sätta på den under våren och ta av den inför vintern. För den som har mer övergripande behov finns det modeller med inbyggd stålfjäder som rullar upp sig automatiskt.

4 reaktioner på ”Stuprörsstrumpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.