Blandade rosor.

På flera olika ställen i trädgården växer det rosor. Vissa är stora och ståtliga. Andra är mindre och ger närmast ett klent intryck. Uppenbarligen har de planterats vid olika tillfällen under åren som gått. Inte alltid med de bästa förutsättningarna för att trivas.

Alla är de i alla fall uppskattade av humlor och fjärilar när de blommar. Rossäsongen började i juni med den stora busken vid gäststugan som var helt täckt av gräddvita blommor.

Vit_buskros
Blommorna på den största buskrosen var vackra och väldoftande.

Den blomningen blev kort men intensivt. Precis som med jättevallmon tog det en vecka och ett åskregn. Sedan var fägringen förbi.

Därefter var det de två mindre rosornas tur.

Peace_ros
Peacerosen fick bara en enda stor och pampig blomma.
Röd_ros
En röd ros av okänd sort.

De fick också en en kort och intensiv glansperiod på en vecka. Dessutom hade de bara en blomma var. Med tanke på att de i våras  var så sönderfrusna att jag funderade på om de över huvud taget var vid liv är det ändå en stor framgång. Framåt senhösten får jag lägga ordentligt med gräs och löv kring deras rötter. Lite isolering borde göra att de klarar kylan bättre.

Nu blommar istället den mindre buskrosen vid svärdsliljorna. Den är översållad av små rosor som ändrar färg under blomningen.

Rosa_buskros
Som en hel bukett med rosor i olika schatteringar av rosa.

Knopparna är klart marsipanrosa innan de slår ut. Därefter blir blombladen på rosorna gradvis allt ljusare tills dess de är nästan vita när de väl faller av. Den här buskrosen blommar också under längre tid och verkar stormtrivas där den står.

Det skulle vara trevligt att veta vilken sort det är. Kanske ytterligare ett vinterprojekt på bibliotekets avdelning med trädgårdsböcker?

 

En reaktion på ”Blandade rosor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s