Fjärilsspaning i solgläntan.

Kring stugan finns det fullt av perenner. De flesta av dem blommar med enkla blommor. Sådana som gör det lätt för humlor, bin, fjärilar och skalbaggar att komma åt nektar och pollen.

Detta innebär att vår trädgård lockar till sig flygande besökare från när och fjärran.

Backfältmätare
Trolig (?) Backfältmätare (Xanthorhoe montanata)

Jag går runt med kameran och försöker dokumentera så många djur och växter som möjligt. Till skillnad från humlorna är fjärilarna inte speciellt samarbetsvilliga. De sitter sällan stilla och poserar för en amatörfotograf med ett långsamt avtryckarfinger.

Bilderna som jag samlat här är alltså tagna vid flera olika tillfällen under juni och juli.

Pärlgräsfjäril
Pärlgräsfjäril (Coenonympha arcania) på oreganoblomma.

Trädgårdslandet framför huset är helt igenvuxet av oreganoplantor. De är så pass många och livskraftiga att de höll på att skugga ihjäl rabarbern. Den vanligtvis härdiga gräslöken för också en tynande tillvaro.

Jag har inte riktigt bestämt mig för hur vi skall göra med dem. (Det finns trots allt ett begränsat behov av oregano till matlagningen.) Under tiden vi funderar på plantornas framtid får de blomma och sprida glädje bland pollinatörerna.

Möjlig rutig buskmätare
Rutig buskmätare (Chiasmia clathrata) på kirskål.

Den här lilla fjärilen har jag hittills bara sett vid ett enda tillfälle. Vingarnas teckning i svart-vitt påminner mig om ett trendigt op-mönster från 60-talets swinging London. Det sägs att den är vanligt förekommande och jag hoppas att det stämmer.

Skogspärlemorfjäril
Skogspärlemorfjärilen (Argynnis adippe) visar gärna upp sig.

Det är speciellt några fjärilsarter som vi ofta ser kring stugan. En av dem är skogspärlemorfjärilen. Den andra är luktgräsfjärilen.

Skogspärlemorfjärilen är en lysande färgklick där den fladdrar runt. Det verkar också som om det är få andra fjärilar som är så färgstarka? Allt som är orange blir nämligen uppvaktat av en förhoppningsfull hanne. Det har flirtats intensivt med bokomslag, trädgårdshandskar och en plasttratt. Hittills utan framgång men det avskräcker dem inte från nya försök.

okänd mätare
Okänd mätare solar sig på stugväggen.

Sedan finns det de mer diskreta fjärilarna. De som man måste komma riktigt, riktigt nära för att se alla nyanser. Den här mätaren kunde jag fotografera när den satt och solade sig.

Jag har försökt att artbestämma den genom att jämföra den med olika bilder. Men det är de små detaljerna som avgör vad det är för sort och den här gången gick jag bet.

amorösa luktgräsfjärilar
Amorösa luktgräsfjärilar (Aphantopus hyperantus) i färd med att göra fler luktgräsfjärilar.

Några som jag knappt hade lagt märke till innan vi blev med stuga är luktgräsfjärilarna. När de samlas så många på ett ställe, som de gör kring våra rabatter, då syns de verkligen. Trots sin diskreta färgskala olika nyanser av brunt och vitt.

”En av våra vanligaste sommararter” skriver Naturhistoriska Riksmuseet. Jag kan bara instämma.

Nässelfjäril
Nässelfjäril (Aglais urticae) på krollilja.

Den vackra Nässelfjärilen är en mycket god anledning till att lämna kvar ett stånd med brännässlor nere mot slänten. En annan god anledning är nässelsoppa. Som tur är finns det nässlor så det räcker och blir över till oss båda.

För artbestämning har jag använt mig av den här siten som har den fina funktionen ”vanligaste fjärilarna” uppdelade vecka för vecka. Det är baserat på rapporterade iakttagelser och stämde bra överens med mina egna noteringar när jag testade.

2 reaktioner på ”Fjärilsspaning i solgläntan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s