En snödriva mitt i sommarvärmen

På vårvintern gick vi runt och bekantade oss med vår nya stuga, tomten och omgivningarna. Vid gäststugan hittade jag en spaljé invirad i en brun, torr härva av spinkiga kvistar.

Det fanns en etikett vid roten av härvan. Där stod det ”Klematis: Summer Snow” vilket inte sade mig så mycket. Jag har aldrig tidigare haft något jätteintresse av klematis. Nu var det dags att ändra på det.

Efter lite läsning på olika trädgårdssiter hade jag kommit fram till att sorten ”Summer Snow ‘Paul Farges'” anses vara både tålig och starkväxande. Det lät bra. Likaså att den blommar från sommaren långt in på hösten.

Fast när jag tittade på det torra eländet som hängde över spaljén var jag skeptisk. Det såg inte ut som om det var så mycket liv i den? Jag bestämde mig hur som helst för att lämna den orörd och se vad som hände.

Det var helt klart rätt beslut. Ack, vad fel jag hade när jag tyckte att den såg halvdöd ut! Oj, så fin den blev!

Summer snow Klematis
Klematisen Summer Snow lever upp till sitt namn.

Det började på våren med några trevande gröna skott nerifrån roten. Snabbt följda av ytterligare ett par grenar som slingrade sig runt spaljén. Sedan gick det inte att stoppa den ens om vi hade velat.

Numera är den inte bara stor och buskig. Den är också helt täckt av en sky av vita blommor som är väldigt populära bland både humlor och fjärilar.

Klematis snow
Kronbladen verkar mest vara en bisak. Det viktigaste är ståndarna.

Vid närmare anblick förstår jag varför. Blommorna bjuder generöst på pollen och nektar. Blombladen skyltar med dagens special: ”Buffé. Ät så mycket ni orkar.”

Den marknadsföringen är väldigt effektiv.

Påfågelögat smörjer kråset
Påfågelögat smörjer kråset.

Skall vi täcka in någon mer yta med en blommande klängväxt finns det alltså en stark kandidat. Nu vet vi att den här sorten, ”Summer Snow ‘Paul Farges'”, trivs bra på tomten utan någon speciell omvårdnad. Vi har exempelvis inte vattnat den en enda gång.

(Möjligen följer jag rådet från SvD:s trädgårdsblogg och ger den en ordentlig dos gödselvatten? Den uppskattar näringstillförseln och orkar blomma ännu mer under hela säsongen. Jag vill bli av med den illaluktande sörjan från ogräsrötningen. Det känns som om vi båda skulle kunna vinna något på detta?)

Sedan, framåt våren, får vi se om den behöver beskäras och i så fall hur hårt? Bestämmer vi oss för att strunta i beskärningen så fungerar det bevisligen väldigt bra det också. En perfekt perenn för våra behov.

 

 

Annonser

3 reaktioner på ”En snödriva mitt i sommarvärmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s