Hur gick det egentligen med rotogräset?

Tidigare under våren gjorde jag ett experiment med att röta rotogräs. Tanken var att kunna oskadliggöra sådant som maskrosrötter, lupiner, kirskål och snårvinda tillräckligt för att kunna kompostera dem.

Idén kom från en engelsk bok om ekologisk odling. Det enda som behövdes för ett test var ett antal plasthinkar med lock, ogräs, vatten och en avskild plats.

Samt tålamod. Hinkarna skall stå orörda i minst tre veckor.

Det var med spänd förväntan som jag efter fyra veckor öppnade på locket till den största tunnan. Den som var till brädden fylld med lupinrötter.

Så … hur blev det färdiga resultatet?

Stinktunna
Om du tycker att det ser äckligt ut, så är det ingenting mot hur det luktar …

På plussidan kan jag säga att ogräset verkligen var helt dött. Jag testade att dela några av de största rötterna med en kniv och de var genomruttna. Att lägga dem i komposten innebär ingen risk för vidare spridning. Det är bra.

Nackdelen med det här sättet att oskadliggöra ogräs blev också uppenbar. Så fort jag öppnade locket spred sig en rent ohygglig stank över tomten. Det var faktiskt så illa att de arbetshandskar jag använde då fortfarande hänger på vädring i ett av uthusen. Mer än en månad efteråt. (Jag sparar dem för kommande tömning av lika illaluktande tunnor. Onödigt att förstöra fler än ett par.) Ett tag trodde jag också på fullaste allvar att det skulle krävas minst thinner och sandpapper för att få händerna rena.

Det överblivna stinkvattnet kan spädas 1:10 och användas som gödning i rabatterna. Jag är osäker på hur stor effekt det har eftersom det hittills bara blivit ett tillfälle att pröva.

Efter överenskommelse med sambon kommer nämligen allt sådant här arbete i fortsättningen att ske sista dagen på våra stugvistelser. Då hinner stanken skingras innan nästa besök.

11 reaktioner på ”Hur gick det egentligen med rotogräset?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.