Ex-ter-mi-nate! Lupinen skall bort!

I den takt som marken töar fram hittar vi också mer och mer av det som tidigare gömts under snön. Det är förstås inte alla upptäckter som är lika roliga att göra. Som exempelvis att det finns flera bestånd av blomsterlupiner på tomten.

Lupinfrön
”Lupinen – en växternas mördarsnigel”. Kan det låta mer hotfullt?

Denna ståtliga sommarblomma har gjort en omvänd klassresa och räknas numera in bland ”invasiva arter”. Sådana som inte är det minsta välkomna i den svenska naturen. Den sprider sig ohämmat när den får chansen och är också väldigt effektiv på att tränga ut andra växter. (Andra exempel på invasiva arter är mink, jättebalsamin, björnloka, mördarsnigel och kanadagäss.)

Böljande hav av blå lupiner i vägrenen är alltså inte något att beundra och längta efter. Istället skall man sträcka sig efter den nyslipade lien och slå av blommorna innan de hinner gå i frö. Den kommande våren skall man sen dra på sig de grövsta stövlar man äger och gå tillbaka.

Ett sätt att hålla efter ogräset är nämligen att trampa sönder de späda skotten och bladen när de först sticker upp. Det bidrar till att försena växtstarten och gör också att plantans energi främst går till att överleva, inte sprida sig. Allt enligt den här utförliga listan med bekämpningstips från länsstyrelsen i Dalarna

Nu har jag markerat de ställen som vi skall ha under uppsikt med nedstuckna pinnar. Sedan gäller det att vara envis. Och ha stora fötter. Då har vi en hyfsat god chans att avgå med segern.

10 reaktioner på ”Ex-ter-mi-nate! Lupinen skall bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.